Waarom is hard water niet geschikt voor thee?
In Nederland is de kwaliteit van het kraanwater goed, ons drinkwater wordt namelijk getest op voedselveiligheid.
Maar, niet al het water is ideaal voor elke toepassing: de verschillende elementen in het water reageren namelijk allemaal op hun eigen manier met andere elementen, zoals thee.
In sommige huishoudens zit veel kalk in het kraanwater. Het water wordt dan ‘hard’ genoemd. Het kalk in je kraanwater is niet ongezond, het heeft alleen enkele storende ‘bijwerkingen’.
Niet alleen veroorzaakt kalkrijk water vervelende kalkaanslag in waterkokers en glazen, het beïnvloedt ook de smaak en het uiterlijk van warme dranken, zoals jouw kop thee. Wanneer thee wordt klaargemaakt met hard water, krijgen de aroma’s niet de kans om optimaal tot hun recht te komen.
Waar komt dat olie-achtige laagje op mijn thee vandaan?
Wanneer je thee zet met kalkrijk, hard water, verandert het uiterlijk van je thee.
Zeker als je je glas thee even laat staan, zal er een waas op je thee verschijnen die er niet zo aantrekkelijk uit ziet. Deze dunne, olieachtige laag ontstaat wanneer de zogenaamde polyfenolen – zoals tannines – van de thee zich verbinden met de calcium- en magnesiumionen in hard water.
Zet je thee dus het liefst met zacht water. Op deze manier geniet je van heldere, aromatische thee zonder kalklaagje.